Plaagdierbestrijding

Het gaat om dieren met eigenschappen die voor mensen ongewenst of schadelijk kunnen zijn. Zoals ratten, eikenprocessierupsen, kakkerlakken, faraomieren en ovenvisjes. De gemeente bestrijdt geen bijen of wespen in de openbare ruimte.

De eikenprocessierups

Wat is een eikenprocessierups? Op de eikenbomen kunt u in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan ’s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder. De vrouwtjes leggen daarna hun eitjes, waaruit volgend jaar weer jonge rupsen komen.

Eikenprocessierupsen zitten alleen op de eikenbomen. Ze zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken met dichte spinsels van vervellinghuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Hoe voorkomt u ongemak? Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Uw ogen kunt u enigszins beschermen door het dragen van een hoofddeksel en (zonne)bril. Raak de rupsen en nesten niet aan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Wat doet de gemeente aan bestrijding? Op plaatsen waar veel ongemak van de brandharen is, probeert de gemeente op een milieuvriendelijke manier de plaag zo vroeg mogelijk te bestrijden. Dit kan door middel van vroegtijdige bespuiting met biologische middelen of het wegzuigen van nesten.

In sommige gebieden zal de gemeente alleen waarschuwen of tijdelijk het terrein afsluiten. Eikenprocessierups gesignaleerd. Meld het! U kunt de gemeente helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Als u de rups ontdekt, geef dit dan door via het Meldpunt tel. 14 078. Of vul het meldingsformulier in. Indien u op uw eigen perceel te maken hebt met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar informeer bij de gemeente of huur een deskundig bedrijf in. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vindt u relevante informatie en links over de eikenprocessierups samengevoegd.

Bijen en wespen

Heeft u last van bijen of wespen? Neem dan contact op met een bevoegd bestrijdingsbedrijf. De gemeente bestrijdt geen bijen of wespen in de openbare ruimte.

Ratten en muizen

Ratten

Wanneer u ratten (bruine/zwarte) in de openbare ruimte of op eigen terrein aantreft, kunt u contact opnemen met de klantenservice van HVC (tel. 0800-0700). Ratten (bruine/zwarte) kunnen een gevaar opleveren voor de volksgezondheid, zij kunnen namelijk veel ziektekiemen met zich meedragen en kunnen ook schade veroorzaken aan kabels en leidingen.

HVC voert geen rattenbestrijding uit bij bedrijven/bedrijventerreinen. Voor bestrijding van ratten bij uw bedrijf kunt u contact opnemen met een bevoegd bestrijdingsbedrijf.

Muizen

Wanneer u muizen op uw eigen terrein aantreft, kunt u contact opnemen met een bevoegd bestrijdingsbedrijf. De gemeente en HVC bestrijden geen muizen in de openbare ruimte.

Muskusratten en beverratten

Muskusratten en beverratten worden bestreden door het Waterschap Rivierenland. Kijk op de website van het Waterschap voor meer informatie over muskusratten.

Welke plaagdieren niet door de gemeente worden bestreden

De gemeente bestrijdt geen bijen, wespen, mieren, mollen, muizen, vliegende mieren, spinnen, pissebeden, vliegen, zilvervisjes, kevers, kakkerlakken en andere kleine plaagdieren. Als u dit constateert dient u zelf maatregelen te nemen.

Afhandeling van uw melding over plaagdieren (welke de gemeente wel bestrijdt)

Bestrijding van plaagdieren in de openbare ruimte behandelt de gemeente binnen 5 werkdagen. Voor bestrijding van plaagdieren op eigen terrein bent u afhankelijk van het door u ingeschakelde bevoegd bestrijdingsbedrijf.

Kosten

Bestrijding van plaagdieren in de openbare ruimte is gratis. Ratten (bruine/zwarte) bestrijding op eigen terrein is gratis. Bestrijding van andere plaagdieren op eigen terrein zijn voor uw eigen rekening.