Inwoners

Op deze pagina vind u meer informatie over hulp bij een laag inkomen en hulp bij hoge energiekosten.

Extra financiële ondersteuning als u een laag inkomen heeft 

Heeft u direct financiële hulp nodig?

Heeft u per direct hulp nodig bij uw geldzaken? Aarzel dan niet om hulp te vragen. Want hoe eerder u erbij bent, hoe beter we zaken kunnen aanpakken en proberen weer op orde te krijgen. Als inwoner kunt u bellen, mailen of langs gaan bij Sterk Papendrecht, Veerweg 127, telefoonnummer: 078 6154741 

Extra geld als u een laag inkomen heeft 

Als u een laag inkomen heeft, zijn er een aantal mogelijkheden om extra geld te krijgen. Hieronder een overzicht:

•    Het persoonlijk minimabudget (PMB).
Het PMB is bedoeld voor inwoners die geen zicht hebben op een hoger inkomen. Dit geld kunt u vrij besteden voor uitgaven waar u moeilijk voor kunt sparen. 
U kunt één keer per jaar dit PMB aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.
•    De bijzondere bijstand (BB). 
Dit is geld dat u kunt aanvragen voor dingen die u écht nodig hebt, maar niet zelf kunt betalen. Bijvoorbeeld voor de inrichting van uw huis, voor bewindvoering, en in sommige gevallen voor hogere energiekosten. 
U kunt dit aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.   
•    De collectieve zorgverzekering / gemeentepolis. 
Als u een laag inkomen hebt én hoge zorgkosten is deze zorgverzekering misschien voordelig voor u De gemeente betaalt mee aan de premie. U kunt dit aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.
•    Eigen bijdrage peuterspeelzaal. 
Dit is een vergoeding voor de eigen bijdrage voor uw kind op een peuterspeelzaal. U kunt dit aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.  
•    Sport en cultuur voor kinderen. 
Kinderen krijgen via Stichting Leergeld geld voor sport, muziekles, schoolspullen, enzovoort. Ouders of verzorgers van deze kinderen met een laag inkomen kunnen hier ieder jaar een beroep op doen. U kunt dit aanvragen bij Stichting Leergeld.
•    Sport- en cultuurfonds voor volwassenen. 
Er is voor 2023 weer een tijdelijk sport- en cultuurfonds beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen. Als inwoner kunt u zo gratis sporten of deelnemen aan cultuur. Dit jaar zijn 120 plaatsen beschikbaar. U kunt dit aanvragen door een e-mail te sturen naar info@sterkpapendrecht.nl of u kunt bellen naar 078 6154741.


Hulp bij schulden

Heeft u (beginnende) schulden? Zoek dan hulp. Bijvoorbeeld bij Schuldhulpmaatje of bij de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD).

Hulp bij hoge energiekosten

•    Energietoeslag 2023
De energietoeslag is financiële steun bij een laag inkomen en hoge energiekosten. Deze toeslag is gestart in 2022. Voor 2022 kunt u geen energietoeslag meer aanvragen. Ook in 2023 komt de energietoeslag. De informatie is helaas nog niet bekend. Zodra deze informatie bekend is, zullen we deze hier publiceren. 
Misschien heeft u geen recht op de energietoeslag. Of is de energietoeslag niet genoeg om uw energiekosten te betalen. Neem dan kontakt met de sociaal raadslieden van Sterk Papendrecht. Zij kunnen u misschien helpen met bijzondere bijstand bij hoge energiekosten.

•    Tijdelijk (landelijk) Noodfonds Energie
Als u geldzorgen heeft, kunt u vaak beroep doen op een regeling of een toeslagen aanvragen. Maar soms is dat niet genoeg. Steeds meer mensen kunnen hun rekeningen of boodschappen niet meer betalen. Met alleen energie besparen lukt het niet altijd. Daarom is er het Tijdelijke, landelijke Noodfonds Energie. Dit noodfonds kan voor een periode van 6 maanden een deel van uw energierekening betalen. Wilt u weten of u het Tijdelijk Noodfonds Energie kunt aanvragen? Geldfit helpt u graag! Bel gratis met de Geldfit hulplijn via:  0800 - 0550.  

•    Warmtekamer in buurthuiskamer van het Bosshardthuis 
Door de hoge gasprijzen heeft u nu thuis misschien vaak de thermostaat laag heeft. Het zal dan bij u in huis flink koud kunnen zijn. Om uzelf regelmatig even lekker op te warmen én voor gezellig contact, kunt u naar de Buurthuiskamer in het Bosshardthuis aan de Staringlaan 3 in Papendrecht gaan. Deze buurt-huiskamer wordt beheerd door het Leger des Heils. Op de website van het Leger des Heils staan de openingstijden.

•    Gratis douchen in het Sportcentrum
Door de gestegen energieprijzen is het vaak lastig geworden om de energierekening te kunnen blijven betalen. Daarom wordt fors bespaard op energieverbruik, waaronder douchen. In het Sportcentrum Papendrecht zijn wekelijks een aantal uren beschikbaar waarop u als inwoner gratis kunt douchen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden of in te schrijven.  Overzicht van de uren:    
Maandag- en vrijdagochtend van 7:30 -  9:30 uur, en dinsdag- en donderdagavond van 21:00 - 22:30 uur.

Hoe u zelf energie kunt besparen?

Energiehulp
U kunt op een paar manieren extra besparen. Bijvoorbeeld via de Energiehulp. De Energiehulp is een adviseur die gratis bij u langskomt. De Energiehulp geeft tips en kan ook meteen energiebesparende maatregelen in uw huis aanbrengen. Bijvoorbeeld het vervangen van uw huidige lampen door Led-lampen en het  monteren van tochtstrips. Vraag hier de Energiehulp Papendrecht aan.

Zelf energie besparen
Natuurlijk kunt u ook zelf aan de slag gaan. Maak inzichtelijk waar uw uitgaven naartoe gaan, en probeer daar op te bezuinigen. Neem maatregelen om minder energie te gebruiken in huis,  Kijk voor tips en advies op de website  van het Regionaal Energieloket Papendrecht.

Wat doen wij als gemeente nog meer voor inwoners met hoge energielasten?

De gemeente doet nog meer voor u als u als inwoner te maken heeft met hoge energielasten.
•    Dreigende afsluiting van gas en elektriciteit
Landelijk is afgesproken dat de energieleverancier niemand mag afsluiten van gas en elektriciteit tot 1 april 2023. De voorwaarde is wel dat u zich aanmeldt voor schuldhulpverlening. Als gemeente benaderen we inwoners die zo'n brief van hun energieleverancier hebben gekregen met een actief hulpaanbod. 
•    Financiële hulp via het Algemeen Sociaal Fonds Papendrecht
We werken samen met het Algemeen Sociaal Fonds in Papendrecht (ASFP). Zij kunnen u ondersteunen in speciale gevallen, als andere regelingen niet (meer) kunnen helpen, of niet meer beschikbaar zijn. Het kan dan gaan om energielasten, maar ook om een plotselinge uitgave als een bril, tandarts of dergelijke.