Tegeltaxi Papendrecht

Heeft u tegels vervangen voor groen in uw tuin? Of bent u van plan dit te doen? Denk dan aan de Tegeltaxi. Deze service haalt uw overgebleven tegels op en vervoert ze naar het afvalbrengstation. Op deze pagina leest u hoe het in zijn werk gaat.

Waarom meer groen?

Een groene omgeving helpt hitte- en wateroverlast in uw wijk te voorkomen. Het is ook gezonder, maakt de lucht schoner en draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit. 

Aanmelden voor actie tuintegels ophalen

Niet iedereen heeft de middelen of mogelijkheid om tegels zelf bij het afvalbrengstation aan de Willem Dreeslaan 6 te Papendrecht in te leveren. Daarom biedt de gemeente Papendrecht deze inwoners tijdelijk de mogelijkheid overtollige tuintegels gratis op te laten halen. Deze actie wordt twee keer per jaar gehouden.

Najaarsactie 
U kunt zich tot 1 oktober 2023 aanmelden voor de najaarsactie. Dat doet u via dit formulier . Let op: het aantal plaatsen is beperkt.

Hoe gaat het in zijn werk?
 • Uw aanvraag wordt beoordeeld door de gemeente
 • De gemeente stuurt u per e-mail een bevestiging van uw deelname aan de actie
 • De gemeente informeert u over de manier waarop u uw tuintegels moet aanbieden en het moment waarop de tuintegels worden opgehaald. Daarvoor geeft de gemeente uw naam en adres door aan de aannemer die opdracht krijgt om de tuintegels op te halen
 • De aannemer haalt alleen tuintegels op die hebben plaatsgemaakt voor groen
 • De aannemer haalt alleen tuintegels op bij deelnemers aan de actie

Aanbieden tegels

Bied uw tegels aan op een plek waar de vrachtwagen met autolaadkraan er makkelijk bij kan. De kraan heeft een bereik van ongeveer 5 meter. U kunt uw tegels de avond voor de afgesproken datum opstapelen in uw voortuin, op de oprit of op straat. Let er wel goed op dat uw tegels niemand in de weg staan. Zorg dat uw tegels vóór 07:00 uur ’s ochtends op de afgesproken datum klaarstaan.

Maten tegels

De aannemer kan zowel stoeptegels als klinkers meenemen. Een tegel is 30×30 cm, van dat formaat gaan er 11 tegels in een vierkante meter. De aannemer kan ook grotere tegels meenemen, daarvan gaan er minder in een vierkante meter. De af te voeren stenen rekent u altijd om naar vierkante meters. Op het inschrijfformulier geeft u het totaal aantal af te voeren vierkante meters (m2) stenen op. 

Voorwaarden
 • U vervangt de tuintegels in uw tuin door groen
 • De actie geldt alleen voor particuliere inwoners van de gemeente Papendrecht
 • De gemeente haalt de tuintegels op. De gemeente haalt geen zand, grond, hout of planten op*
 • De gemeente haalt minimaal 5 tot maximaal 100 vierkante meter (m2) tuintegels per huishouden op
 • U legt de tuintegels netjes opgestapeld klaar op het afgesproken tijdstip. De tuintegels veroorzaken geen hinder voor andere gebruikers van de openbare ruimte
 • Tuintegels die niet netjes gestapeld of niet op tijd klaar liggen worden NIET opgehaald
 • De gemeente behoudt het recht om in bijzondere gevallen medewerking aan het ophalen van de tuintegels te weigeren
 • U kunt 1 keer deelnemen aan deze actie
 • De gemeente kan binnen 3 maanden na het ophalen van de tuintegels controleren of u aan de voorwaarden van de actie heeft voldaan. 

* Voor het ophalen van grofvuil kunt u een afspraak maken bij de afhaalservice van HVC. Als u zelf zand, grond, hout, planten of ander afval wilt wegbrengen naar het afvalbrengstation, kunt u gratis gebruik maken van een aanhangwagen. Die kunt u via de website van Du-Do Aanhangwagens voor twee uur huren. U haalt deze aanhangwagen op bij Opnieuw en Co Papendrecht (Burgemeester Keijzerweg 22). Kijk voor meer informatie hierover op de website van Du-Do Aanhangwagens

Hulp bij het kiezen van planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door in uw tuin voor inheemse planten - planten die hier van nature voorkomen - te kiezen, levert u hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.
Bekijk voor tips ook de Papendrechtse tuinplantenlijst samengesteld door tuincoach Caroline de Vlaam.
We kijken ernaar uit samen met u uw wijk nog groener te maken!