Ophalen tuintegels

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit kan wateroverlast en hittestress veroorzaken. Dit komt doordat onze omgeving voor een groot deel uit steen bestaat. Al die stenen verkoelen niet als het erg warm is en laten geen water door als het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen helpt dit voorkomen.

Groene tuinen zijn daarom enorm belangrijk. Een groene omgeving helpt niet alleen hitte- en wateroverlast in uw wijk te voorkomen. Het is ook gezonder, het maakt de lucht schoner, en draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit. Als u tegels in uw tuin vervangt door groen, dan houdt u daarna tegels over. Deze tegels kunt u inleveren bij het afvalbrengstation aan de Willem Dreeslaan 6 te Papendrecht. Wij begrijpen dat niet iedereen hiertoe de mogelijkheid of de financiële middelen heeft. Daarom biedt de gemeente Papendrecht deze bewoners tijdelijk de mogelijkheid overtollige tuintegels gratis op te laten halen. 

Aanmelden voor actie tuintegels ophalen

De actie wordt twee keer per jaar gehouden. U kunt zich aanmelden voor de voorjaarsactie vanaf 15 januari 2023. Let op: het aantal plaatsen is beperkt. U kunt zich tot 15 maart 2023 aanmelden voor deze actie via dit formulier Op het moment dat er in de gemeente voldoende tuintegels zijn aangemeld, wordt er een ophaalmoment ingepland. 

Hoe gaat het in zijn werk?
 • Uw aanvraag wordt beoordeeld door de gemeente.
 • De gemeente stuurt u per email een bevestiging van uw deelname aan de actie
 • De gemeente informeert u over de manier waarop u uw tuintegels moet aanbieden en het moment waarop de tuintegels worden opgehaald. Daarvoor geeft de gemeente uw naam en adres door aan de aannemer die opdracht krijgt om de tuintegels op te halen. 
 • De aannemer haalt alleen tuintegels op die hebben plaatsgemaakt voor groen.
 • De aannemer haalt alleen tuintegels op bij deelnemers aan de actie

Ophalen tegels

Bied uw tegels aan op een plek waar de vrachtwagen met autolaadkraan er makkelijk bij kan. De kraan heeft een bereik van ongeveer 5 meter. U kunt uw tegels de avond voor de afgesproken datum opstapelen in uw voortuin, op de oprit of op straat. Let er wel goed op dat uw tegels niemand in de weg staan. Zorg dat uw tegels vóór 07:00 uur ’s ochtends op de afgesproken datum klaarstaan.

Maten tegels

De aannemer kan zowel stoeptegels als klinkers meenemen. Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter. De aannemer kan ook grotere tegels meenemen. Bijvoorbeeld bij een tegel van 60x40 cm, voert u bij het aantal tegels het dubbele in (omdat het ongeveer 2 keer zo groot is als 1 tegel van 30 x 30 cm.

Zand ophalen

Het is helaas wegens wet- en regelgeving niet mogelijk om zand te vervoeren. Zand kunt u wel inleveren bij het afvalbrengstation. Voor het ophalen van grofvuil kunt u een afspraak maken bij de afhaalservice van HVC

Voorwaarden
 • U vervangt de tuintegels in uw tuin door groen
 • De actie geldt alleen voor particuliere inwoners van de gemeente Papendrecht
 • De gemeente haalt de tuintegels op. De gemeente haalt geen zand, grond, hout of planten op
 • De gemeente haalt minimaal 5 tot maximaal 100 vierkante meter (m2) tuintegels per huishouden op
 • U legt de tuintegels netjes opgestapeld klaar op het afgesproken tijdstip. De tuintegels veroorzaken geen hinder voor andere gebruikers van de openbare ruimte
 • Tuintegels die niet netjes gestapeld of niet op tijd klaar liggen worden NIET opgehaald
 • De gemeente behoudt het recht om in bijzondere gevallen medewerking aan het ophalen van de tuintegels te weigeren
 • U kunt 1 keer deelnemen aan deze actie
 • De gemeente kan binnen 3 maanden na het ophalen van de tuintegels controleren of u aan de voorwaarden van de actie heeft voldaan. 
Hulp bij het kiezen van planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door in uw tuin voor inheemse planten - planten die hier van nature voorkomen - te kiezen, levert u hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.
Bekijk voor tips ook de Papendrechtse tuinplantenlijst samengesteld door tuincoach Caroline de Vlaam.
We kijken ernaar uit samen met u uw wijk nog groener te maken!

Evaluatie

Aan het einde van de voorjaarsacite in 2023 wordt bepaald of er voldoende gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om tuintegels op te halen. Als dat zo is dan kan de actie in het najaar worden herhaald.