Oorlogsgraven

Op een speciaal gedeelte van de Algemene begraafplaats zijn zeven omgekomen Geallieerde vliegers bijgezet.

  • Jacob van de Graaf (44 jaar), 15 november 1940

    Schipper op een binnenvaartschip, omgekomen door een noodlottig ongeluk te Duisburg.

  • Maria Veth-Vastenhout (47 jaar) en Jacob Veth (48 jaar), 13 september 1944 / 18 februari 1945

    Bij een bombardement op schepen op De Noord tegenover scheepswerf De Groot zinken twee schepen en worden ruim 30 huizen beschadigd op de Noordhoek. Twee Belgische kinderen op een schip en Maria vinden hierbij de dood. Haar man Jacob overlijdt later aan zijn verwondingen.

  • Cornelis van Vuren (48 jaar), 14 mei 1940

    Sergeant-Majoor Instructeur, gesneuveld in Huijbergen tijdens een gevecht met de Duitsers.

  • Bemanning Lancaster "Popeye" bommenwerper, 21 juli 1944

    Vanuit verschillende luchtbases in Engeland stijgen in de nacht van 20 op 21 juli 1944 in totaal 147 Lancaster bommenwerpers en 11 Mosquito jachtvliegtuigen op voor een aanval op de olie-installaties in het Duitse Homberg.

  • Adrianus van Oudenaarde (27 jaar), 8 januari 1945

    Op maandag middag 8 januari 1945 rond 15.00 werd Adrianus met en aantal andere jongens door drie Duitsers aangesproken op de hoek Westeind / Oude Veer. De Duitsers vroegen naar de persoonsbewijzen. Adrianus had dit niet bij zich en zag blijkbaar geen kans dit de Duitsers duidelijk te maken. Hij zetten het op het rennen. De Duitsers fietsen hem achterna de Eilandstraat in en schoten hem uiteindelijk neer in de Kazerne straat. Adrianus was op slaag dood. De drie Duitsers zijn later door de Grüne Polizei meegenomen.

  • Keta Koppelaars (23 jaar), 5 mei 1945

    Keta verbleef tijdens de oorlog met haar familie op het rijnschip “Mirjam” welke in de Lek lag afgemeerd. Een keer per week stak de familie met een roeiboot de Lek over naar Kinderdijk om boodschappen te halen. Afgesproken was dat als herkenning een witte vlag gevoerd zou worden. Op Bevrijdingsdag voeren Keta en haar familie opnieuw de Lek over echter zonder witte vlag. De Duitsers opende het vuur op de roeiboot. Keta werd geraakt in haar buik en overleed kort daarna. Op 10 mei wordt ze begraven in Papendrecht.

  • Leendert de Borst (28 jaar) en Pieter Jacob de Heer (48 jaar), 13 november 1944

    Om te voorkomen dat hun sleepboot “Dija” gevorderd zou worden door de Duitsers besluiten Leendert en Pieter de boot te laten zinken. In de nacht van 13 november doen ze dit op de rivier De Noord door het opendraaien van een paar afsluiters. Wat er precies is misgegaan komen we niet te weten maar waarschijnlijk is de boot plotseling gekapseisd. Beide mannen verdrinken. Het lichaam van Leendert wordt op 20 december 1944 opgevist in Rotterdam. Op 17 januari 1947 wordt het lichaam van Jacob in de haven van J.&K. Smit te Kinderdijk gevonden. De “Dija” is uit handen van de Duitsers gebleven, maar het offer dat daarvoor moest worden gebracht was zwaar.