Oorlogsgraven

Op dit gedeelte van de website vindt u meer informatie over de oorlogsgraven, het oorlogsmonument, de Oorlogsgravenstichting en de Consul Papendrecht.

 • Oorlogsgraven

  Op een speciaal gedeelte van de Algemene begraafplaats zijn zeven omgekomen Geallieerde vliegers bijgezet.

 • Oorlogsmonument

  Het oorlogsmonument op de Algemene begraafplaats is een gedenksteen, bestaande uit gestileerde kruisen. Het gedenkteken is uitgevoerd in beton en aluminimum. Op de voet van de gedenksteen is een zwarte plaquette bevestigd.

 • Oorlogsgravenstichting (OGS)

  De Oorlogsgravenstichting gedenkt ongeveer 180.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. Dit zijn soms militairen maar vaak burgers: mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië. Het zijn ook de Nederlandse militairen die tijdens recente vredesmissies om het leven zijn gekomen.

 • Consul Papendrecht

  Om de instandhouding en het onderhoud van het Nederlandse oorlogsgraf op meer dan 1.300 plaatsen in Nederland zo goed mogelijk te organiseren, doet de Oorlogsgravenstichting een beroep op de 'consul' binnen de gemeente. De consul is meestal een medewerker van de gemeente die optreedt als vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting. De consul wordt officieel benoemd door de burgemeester. Er zijn bijna 400 consuls in Nederland.