Nieuw aangelegde Urnenvallei

Steeds meer inwoners van Papendrecht kiezen voor cremeren in plaats van begraven. Om aan de stijgende vraag van asbestemmingsmogelijkheden te kunnen voldoen is de begraafplaats uitgebreid met de Urnenvallei. Door de aanleg van de Urnenvallei is er weer genoeg ruimte om aan deze vraag te kunnen voldoen.

De Urnenvallei heeft meerdere manieren van asbestemmingen, zoals de al reeds bestaande urnenmuur, de nieuw aangelegde taludnissen en urnengraven maar ook een nieuw ingerichte asverstrooiplek.

Ada Wille landschapsarchitect heeft het ontwerp op zich genomen en het sluit aan bij de wensen om een meer natuurlijk geheel te krijgen. (ook in het kader van Papendrecht zoemt) Door de mooie ligging aan het water en de uitgekiende beplantingskeuze is er een mooi harmonieus geheel ontstaan.

Omvormen urnentuin van grind naar groen

Sinds 1 november 2017 is het wettelijk niet meer toegestaan om gebruik te mogen maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Om het onderhoud en het aangezicht van de begraafplaats toch op een goed niveau te houden is er besloten om als proef een deel van de urnentuin om te vormen. Door het grind wat daar eerst lag weg te halen en te vervangen voor vaste bloeiende bodembedekkers krijgt ongewenste begroeiing minder kans en vergroten we tevens de biodiversiteit op de begraafplaats. Mocht deze proef tot een positief resultaat leiden dan zal er te zijner tijd op meerdere plekken op de begraafplaats tot omvorming worden overgegaan.

Nieuwe herinneringsplek op de begraafplaats

Op de begraafplaats is bij het laatst aangelegde verzamelgraf een nieuw monument geplaatst.

Deze plek geeft nabestaanden de mogelijkheid om overledenen te herdenken die geen eigen graf meer hebben of zij die een graf moesten delen met anderen, vreemden of nooit een graf hebben gekregen en die begaan waren met het geheel van de stad een plaats verdienen.

Nieuw aangelegde Urnenvallei