Papendrecht gestart met recycling luiers

Sinds een tijdje kunnen inwoners van Papendrecht baby- en incontinentieluiers kwijt in aparte luiercontainers. Het materiaal dat in deze containers terecht komt, wordt sinds kort niet meer verbrand maar hergebruikt om nieuwe producten (b.v. kinderspeelgoed) van te maken.

Sinds vorige maand gaan weggegooide luiers van Papendrechtse gezinnen niet meer de verbrandingsoven in, maar worden deze gerecycled. Op zeven locaties in Papendrecht staan speciale containers, waar bewoners die toegang hebben aangevraagd, zonder extra kosten hun wegwerpluier- en incontinentieafval kunnen aanbieden. Het luierafval moet daarvoor in speciale witte plastic zakken worden aangeboden. Ook die zakken zijn gratis te verkrijgen op vertoon van de luierpas bij de receptie van het gemeentehuis.

Pilot 

Het kosteloos gescheiden inzamelen en recyclen van luiers en ander incontinentiemateriaal is vooralsnog een pilot voor 2 jaar. De gemeente Papendrecht werkt daarvoor samen met HVC en recyclebedrijf Netwerk. Na een jaar volgt evaluatie.

Minder restafval 

Voorheen moesten luiers bij het restafval. Sinds het begin van 2024 betalen inwoners van Papendrecht voor restafval. Met de maatregel komt de gemeente Papendrecht jonge gezinnen en mensen met incontinentie tegemoet. De keuze om de ingezamelde luiers te laten recyclen in plaats van te laten verbranden, is mede ingegeven door de beschikbaarheid van verwerkingscapaciteit bij recyclebedrijf Netwerk N.V. Al langer wilde de gemeente wegwerpluiers laten recyclen, maar zag daar door gebrek aan beschikbare partijen geen mogelijkheid toe.

Cijfers ondersteunen initiatief

In Papendrecht worden jaarlijks gemiddeld zo’n 260 baby’s geboren, die per geborene meer dan 5.000 wegwerpluiers gebruiken voordat ze zindelijk zijn. Al die luiers belandden in het verleden tussen het restafval. 'Heel erg jammer!', vindt ook verantwoordelijk wethouder Arjan Kosten. 'Het kunststof in de luiers kan worden omgezet in granulaat voor bijvoorbeeld speelgoed of kinderwagens. Daardoor hoeft er voor deze producten ook geen nieuw plastic te worden aangemaakt. De overblijvende vaste massa uit luiers kan weer gebruikt worden om groene energie mee op te wekken. Door luiers te recyclen in plaats van te verbranden, besparen we ook op de uitstoot van CO2. We zien deze proef als een mooi vervolg op ons nieuwe afvalbeleid. Al is dit ook nog niet het ideaalplaatje. Want gebruik van wasbare luiers levert uiteraard nóg veel minder afval op. Op alle fronten brengen we, samen met onze bewoners, de hoeveelheid restafval in onze gemeente naar beneden. Als gemeente investeren we immers graag in een duurzame toekomst voor de volgende generaties.'

Recyclen of afval voorkomen?

Inzamelaar HVC is medeverantwoordelijk voor het slagen van de proef en enthousiast over het voortouw dat de gemeente Papendrecht hierin neemt. 'We willen zelf ook leren van de proef en juichen ieder initiatief van recyclen of hergebruiken van harte toe. Daaraan willen we altijd onze bijdrage leveren”, zegt Gertjan de Waard, directeur Inzameling bij het bedrijf. ”Want hoe minder restafval, des te beter voor het milieu. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is de beste keuze voor ouders nog het voorkómen van afval door zo veel mogelijk wasbare luiers te gebruiken. Daarmee bespaar je ook nog eens op de aanschaf van luiers en heb je geen extra afval. We snappen ook dat dit niet voor iedere ouder een optie is. Daarom zijn wij trots op deze stap naar het gescheiden inzamelen en daarna recyclen van luiers.'

Locaties van de luiercontainers en andere informatie over afvalinzameling in Papendrecht.