College gemeente Papendrecht biedt de gemeenteraad een sluitende perspectiefnota 2025 – 2030 aan

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Papendrecht heeft de gemeenteraad de perspectiefnota 2025 – 2030 aangeboden. We staan er goed voor. De begroting is tot 2030 sluitend. Het financiële beleid van vooruitkijken, duurzaam en realistisch begroten van de afgelopen jaren heeft samen met de ombuigingen gewerkt. Het geeft de gemeente de mogelijkheid om te reageren op veranderingen en te blijven investeren in onze dienstverlening en voorzieningen. De investeringen in onderwijs, sport en cultuur zijn groot, maar kunnen gedragen worden door Papendrecht. De perspectiefnota wordt op 7 en 10 juli 2025 in de gemeenteraad behandeld.

Gemeente Papendrecht staat er financieel nog steeds goed voor. We zijn in de gelukkige positie dat de bezuinigingen niet leiden tot moeilijke maatschappelijke keuzes de aankomende jaren. Wel moeten we als gemeente blijven inspelen op de veranderingen die op ons afkomen. Door de financiële verhoudingen tussen het Rijk en de gemeenten en de kostenontwikkelingen in bijvoorbeeld de jeugdzorg moeten we kritisch blijven kijken naar onze uitgaven. Dit blijft nodig, elk jaar. We handelen vanuit een meerjarig overzicht. De kern daarbij is duurzaam, realistisch en meer op risico begroten.  

De afgelopen jaren heeft het college hard gewerkt en is veel uit het collegeprogramma uitgevoerd. De aankomende periode werkt het college daar verder aan. We noemen een aantal voorbeelden:  
We bouwen zoveel mogelijk woningen voor alle doelgroepen. Er wordt veel gerealiseerd.
Vanuit het vastgestelde mobiliteitsplan worden ieder jaar maatregelen uitgevoerd om de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid te vergroten.
De plannen voor de huisvesting van de VO scholen zijn er en het besluit over de investeringen is genomen. Ook het Integraal Huisvestingplan primair onderwijs (IHP) voor het basisonderwijs wordt uitgewerkt.
Regionaal is samengewerkt aan de Groeiagenda 2030 op de aandachtsgebieden wonen, bereikbaarheid, werkgelegenheid, natuur en duurzaamheid. 
We werken hard aan een toekomstbestendige sociale basis. De samenlevingsvisie is aangenomen door de gemeenteraad.
We werken aan een veilige en schone leefomgeving. De integrale wijkaanpak wordt uitgevoerd.  
Voor de opvang van vluchtelingen werken wij samen met het COA aan de opening van een AMV-locatie aan de Weteringsingel begin 2026. Ook werken we verder aan de integratie van de vluchtelingen. Dit doen we samen met maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners.
Bij sport en cultuur zijn we hard aan het werk om de huisvesting van verenigingen en andere organisaties beter te regelen. Bijvoorbeeld met een  multifunctionele accommodatie (MFA).   


Strategische visie 2040 en duurzaam en realistisch begroten

De gemeenteraad van Papendrecht werkt aan een strategische visie voor de gemeente om aan de toekomstige opgaven te kunnen voldoen en de dienstverlening aan inwoners, maatschappelijke instellingen en ondernemers verder te verbeteren.
De strategische visie 2040 helpt de gemeente, maar ook ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners om een beeld te hebben over wat voor soort gemeente we willen zijn, hoe de toekomst van onze gemeente eruit ziet en welke keuzes we dan kunnen of moeten maken met elkaar. Dit zal ook richting geven aan de financiële keuzes die de gemeente gaat maken. Door vooruit te kijken, duurzaam en realistisch te begroten en steeds kritisch te kijken naar mogelijke ombuigingen kunnen we als gemeente weloverwogen keuzes maken.

Opmaat begroting

De perspectiefnota is een opmaat naar de begroting. Na het vaststellen van de perspectiefnota wordt deze uitgewerkt in de meerjarenbegroting 2026-2030. Die komt in het najaar op de agenda van de gemeenteraad.